Logo UGAL

Admitere 2025

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

 

Condiţiile de înscriere și de admitere în anul universitar 2025-2026 la ciclurile de studii universitare de masterat pentru candidații români de pretutindeni, absolvenți ai liceelor sau ai facultăților din România sau din țările de origine

 

Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

  1. Persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanele de origine română și cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji) precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus;
  2. Românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora precum și cetățenii români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

 

1.1. Candidații români de pretutindeni care au domiciliul stabil în România, absolvenți ai liceelor din țara de origine, pot participa la concursul de admitere pe locurile bugetate și pe locurile cu taxă și vor prezenta la înscriere, pe lângă documentele enumerate mai jos, și un atestat de recunoaștere a studiilor, eliberat de direcția de specialitate din cadrul M.E.C. Această categorie va susține examen de admitere în aceleași condiții ca ale candidaților români și va plăti taxa de înscriere în valoare de 200 lei pentru fiecare dosar.

 

1.2. Candidații români de pretutindeni care au domiciliul stabil în România, absolvenți ai liceelor din România, pot participa la concursul de admitere pe locurile bugetate și pe locurile cu taxă. Această categorie va susține examen de admitere în aceleași condiții ca ale candidaților români și va plăti taxa de înscriere în valoare de 200 lei pentru fiecare dosar.

 

1.3. Candidații români de pretutindeni care nu au domiciliul stabil în România, cu sau fără cetățenie română, și care au absolvit studiile liceale în România sau în țara de origine, pot participa la concursul de admitere pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv pe locuri fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, locuri alocate special pentru ei, precum și pe locuri cu taxă.

Cei care optează pentru locurile cu taxă vor susține examen de admitere în aceleași condiții ca ale candidaților români și vor plăti taxa de înscriere în valoare de 200 lei pentru fiecare dosar.

Înscrierile se pot face atât la centrul special amenajat la sediul central al Universității, Direcția Generală Secretariat, camera U90, cât și online, pe pagina web www.admitere.ugal.ro. Zilele de desfășurare a concursului și programul probelor de concurs vor fi afișate la avizierele facultăților, ale universității, precum și pe pagina web www.admitere.ugal.ro.

 

1.4. Candidații care optează pentru înscrierea la centrul special amenajat vor depune câte un dosar de înscriere pentru fiecare facultate la care doresc să se înscrie, indiferent de numărul programelor de studii pentru care optează.

Dosarul de înscriere la ciclul de studii universitare de masterat va fi unul de tip plic și va conține următoarele documente:

  • cererea tip de înscriere, angajamentul candidatului, precum și declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal (se completează la depunerea dosarului);
  • diploma de bacalaureat, în copie (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • diploma de licență și foaia matricolă (supliment la diplomă), în original (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul); absolvenții promoției 2025 pot depune, în locul diplomei, adeverința de absolvire în original (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul), precum și Adeverința eliberată de secretariatul facultății cu mediile anuale din penultimul și ultimul an de studii de licență (pentru departajare);
  • certificatul de naștere, în copie (tradus de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • certificatul de căsătorie, dacă este cazul, în copie (tradus de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • adeverința medicală care să permită accesul în colectivitate, cu mențiunea „clinic sănătos” (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • buletinul de identitate, în copie (care atestă domiciliul stabil);
  • pașaportul străin și pașaportul de cetățean român cu domiciliul stabil în străinătate, după caz, în copie simplă; valabil(e) cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul - copie după primele 3 pagini;
  • 4 (patru) fotografii tip buletin;
  • declarația pe propria răspundere că nu deține buletin/carte de identitate românească (în limba română);
  • declarația pe propria răspundere, pe baza voinței liber exprimate, de asumare a identității culturale române, potrivit legislației în vigoare, conf. anexei nr. 3 din Metodologia de școlarizare a Românilor de Pretutindeni (cu excepția candidaților din Republica Moldova);
  • declarația pe propria răspundere că nu a mai beneficiat, anterior, de școlarizare pe loc fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă lunară/fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă lunară, pentru același nivel de studii (absolvenții învățământului universitar de stat care au beneficiat de școlarizare pe loc fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă lunară/fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă lunară pot fi admiși și pot urma un al doilea domeniu numai în regim cu taxă, după susținerea concursului de admitere).

Candidații care se înscriu la domeniul Teologie trebuie să prezinte la dosar, pe lângă documentele solicitate, și certificatul de botez, recomandarea preotului paroh și documentul cu Binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, acordată fiilor duhovnicești din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos.

În cazul candidaților care provin din alte Eparhii, aceștia vor prezenta atât documentul cu Binecuvântarea Chiriarhului lor, cât și pe cel similar obținut de la Arhiepiscopia Dunării de Jos (documentele se întocmesc la Departamentul de Teologie din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, iar răspunsul se primește direct la facultate).

Pentru admiterea la studii universitare a cetățenilor români cu domiciliul stabil în străinătate (excepție Republica Moldova) este necesar obținerea atestatului de echivalare a studiilor. Informații referitoare la recunoașterea actelor de studii pot fi accesate la adresa https://cnred.edu.ro/echivalare-studii-superioare-de-licenta-efectuate-in-strainatate/

Documentele de studii originale emise în state care sunt părţi ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenţia privind apostila de la Haga), trebuie să fie vizate de autorităţile competente din ţările emitente cu apostila de la Haga.

Documentele de studii originale emise în state care nu sunt părţi ale Convenţiei privind apostila de la Haga vor fi supralegalizate de către Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă.

Lista statelor pentru care se solicită apostilarea sau supralegalizarea poate fi consultată la adresa https://cnred.edu.ro/lista-statelor-pentru-care-se-solicita-apostilarea-sau-supralegalizarea/

Toate copiile necesare pentru dosarul de înscriere la admitere se certifică drept „conform cu originalul” de către persoana din cadrul comisiei de admitere cu atribuții în acest sens.

În cazul pierderii, distrugerii totale sau parțiale a diplomei de licență/inginer în original sau plastifierii acesteia, pentru a se putea înscrie la concursul de admitere, candidatul trebuie să prezinte la dosarul de concurs copia documentelor care atestă îndeplinirea tuturor formalităților legale privind întocmirea unui duplicat al diplomei (declarație pe proprie răspundere, anunțul la Monitorul Oficial privind pierderea/deteriorarea actului de studii).

 

1.5. Candidații care optează pentru înscrierea online trebuie să încarce, în platforma de admitere, documentele scanate ale dosarului de înscriere prevăzute mai jos, conform instrucțiunilor prevăzute în ghidul de înscriere online disponibil pe pagina web admitere.ugal.ro.

Pentru înscrierea online la ciclul de studii universitare de masterat, se vor încărca pe platformă următoarele documente, scanate sau fotografii în format *.jpg:

  • diploma de bacalaureat (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • diploma de licență și foaia matricolă (supliment la diplomă) (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul); absolvenții promoției 2025 pot depune, în locul diplomei, adeverința de absolvire (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul), precum și Adeverința eliberată de secretariatul facultății, cu mediile anuale din penultimul și ultimul an de studii de licență (pentru departajare);
  • certificatul de naștere (tradus de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • certificatul de căsătorie, dacă este cazul (tradus de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • adeverința medicală care să permită accesul în colectivitate, cu mențiunea „clinic sănătos” (tradusă de un traducător autorizat, unde este cazul);
  • buletinul de identitate (care atestă domiciliul stabil);
  • pașaportul străin și pașaportul de cetățean român cu domiciliul stabil în străinătate, după caz, în copie simplă; valabil(e) cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul - primele 3 pagini;
  • fotografie tip buletin;
  • declarația pe propria răspundere că nu deține buletin/carte de identitate românească (în limba română);
  • declarația pe propria răspundere, pe baza voinței liber exprimate, de asumare a identității culturale române, potrivit legislației în vigoare, conf. anexei nr. 3 din Metodologia de școlarizare a Românilor de Pretutindeni (cu excepția candidaților din Republica Moldova);
  • declarația pe propria răspundere că nu a mai beneficiat, anterior, de școlarizare pe loc fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă lunară/fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă lunară, pentru același nivel de studii (absolvenții învățământului universitar de stat care au beneficiat de școlarizare pe loc fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă lunară/fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă lunară pot fi admiși și pot urma un al doilea domeniu numai în regim cu taxă, după susținerea concursului de admitere).
  • declarația pe propria răspundere privind autenticitatea documentelor încărcate pe platforma admitere.ugal.ro și corespondența dintre actele digitale/scanate și cele originale.

Candidații care se înscriu la domeniul Teologie trebuie să prezinte la dosar, pe lângă documentele solicitate, și certificatul de botez, recomandarea preotului paroh și documentul cu Binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, acordată fiilor duhovnicești din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos.

În cazul candidaților care provin din alte Eparhii, aceștia vor prezenta atât documentul cu Binecuvântarea Chiriarhului lor, cât și pe cel similar obținut de la Arhiepiscopia Dunării de Jos (documentele se întocmesc la Departamentul de Teologie din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, iar răspunsul se primește direct la facultate).

Pentru admiterea la studii universitare a cetățenilor români cu domiciliul stabil în străinătate (excepție Republica Moldova) este necesar obținerea atestatului de echivalare a studiilor. Informații referitoare la recunoașterea actelor de studii pot fi accesate la adresa https://cnred.edu.ro/echivalare-studii-superioare-de-licenta-efectuate-in-strainatate/

Documentele de studii originale emise în state care sunt părţi ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenţia privind apostila de la Haga), trebuie să fie vizate de autorităţile competente din ţările emitente cu apostila de la Haga.

Documentele de studii originale emise în state care nu sunt părţi ale Convenţiei privind apostila de la Haga vor fi supralegalizate de către Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă.

Lista statelor pentru care se solicită apostilarea sau supralegalizarea poate fi consultată la adresa https://cnred.edu.ro/lista-statelor-pentru-care-se-solicita-apostilarea-sau-supralegalizarea/

 

După validarea dosarului de înscriere de către comisia de admitere, candidatul primeşte pe email legitimația de concurs și fişa de înscriere, generate de platformă. Acestea conțin datele necesare procedurii de admitere. Candidatul are obligația de a verifica informațiile din documentele primite și de a semnala, la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., eventualele neconcordanțe/erori, până la sfârșitul perioadei de înscriere.

În cazul pierderii, distrugerii totale sau parțiale a diplomei de licență/inginer în original sau plastifierii acesteia, pentru a se putea înscrie la concursul de admitere, candidatul trebuie să prezinte la dosarul de concurs copia documentelor care atestă îndeplinirea tuturor formalităților legale privind întocmirea unui duplicat al diplomei (declarație pe proprie răspundere, anunțul la Monitorul Oficial privind pierderea/deteriorarea actului de studii).

Candidațiii care optează pentru înscrierea online vor crea/deschide câte un dosar de înscriere pentru fiecare facultate la care doresc să se înscrie, indiferent de numărul programelor de studii pentru care optează.

Românii de pretutindeni care au dobândit competenţe de limba română în contexte nonformale sau informale pot obţine certificarea acestor competenţe printr-o evaluare (nivel minim B1). Evaluarea se poate organiza în cadrul Universității înainte de începerea anului universitar. 

Sunt exceptate de la obligația de a prezenta rezultatul evaluării competențelor de limba română, la înscrierea la programe de studii cu predare în limba română, persoanele care prezintă acte de studii aferente unor programe de studii cu predare în limba română (diplome și certificate) sau acte de studii, situații școlare atestând cel puțin trei ani de studii consecutivi urmați în limba română, într-o unitate/instituție de învățământ din sistemul național din România sau din străinătate, precum și certificate sau atestate de competență lingvistică nivel minim B1, eliberate de Institutul Limbii Române.

 

1.6. Examenul de admitere la ciclul de studii universitare de masterat, pentru candidații care aleg să candideze pe locurile speciale ale românilor de pretutindeni, constă în concurs pe bază de dosar, media examenului de admitere fiind 100% media examenului de licență.  Excepție fac facultățile de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (domeniile Calculatoare și Tehnologia Informației, Ingineria sistemelor, Inginerie Electrică) și Arte, unde se susțin probe eliminatorii.

 

1.7. În cazul existenței mai multor candidați cu medie egală, pe ultimul loc repartizat, la concursul de admitere pentru studii universitare de masterat, departajarea se face, în ordine, după următoarele criterii:

  • media aritmetică/nota examenului de licență/diplomă;
  • media anuală din ultimul an de studii de licență;
  • media anuală din penultimul an de studii de licență.

 

Taxa de înscriere:

Românii de pretutindeni/Românii din Diaspora sunt scutiți de taxa de înscriere la concursul de admitere, conform Hotărârii nr. 1653/2024 privind condițiile de finanțare a burselor de studii și a stagiilor de specializare și de formare profesională/perfecționare acordate românilor de pretutindeni și cetățenilor străini.

Candidații români de pretutindeni, absolvenți ai liceelor sau ai facultăților din România sau din țările de origine, care optează pentru locurile cu taxă, vor susține examen de admitere în aceleași condiții ca ale candidaților români și vor plăti taxa de înscriere în valoare de 200 lei pentru fiecare dosar.

Locurile bugetate alocate special pentru candidații români de pretutindeni care nu au domiciliul stabil în România, cu sau fără cetățenie română, rămase disponibile după sesiunea de admitere din iulie, vor fi scoase la concurs în sesiunea din septembrie.

Dacă și după sesiunea din septembrie rămân locuri neocupate, acestea vor fi raportate la Ministerul Educației și Cercetării ca fiind disponibile.