Condițiile și criteriile de admitere pentru cetățenii din statele non-UE în anul 2023 la programele de studii cu predare în limba română de la Facultatea de Medicină şi Farmacie
Cetățenii străini sunt persoanele care au cetățenia unui stat terț al Uniunii Europene dovedită prin deținerea unui pașaport valabil.
Pentru programele de studii în limba română, cetățenii statelor non-UE pot candida la concursul de admitere, după recunoaşterea studiilor efectuate în țările de origine.
Candidații admiși prin evaluarea dosarelor personale pot accesa doar locuri cu taxă în regim CPV, pe întreaga durată de şcolarizare.
Cetățenii străini se pot înscrie atât la centrul special amenajat la sediul central al Universității, Direcția Generală Secretariat, camera U90, cât și online, prin încărcarea documentelor pe platforma www.admitere.ugal.ro, conform calendarului de admitere. Pentru informații suplimentare candidații pot solicita lămuriri la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Cetățenii străini care doresc să participe la admiterea la programele de studii în limba română trebuie să îndeplinească criteriile din OMEN nr. 3473/2017, OMEC nr. 4151/2020, cu modificările și completările ulterioare:
- absolvirea unui liceu acreditat în țara de origine și recunoscut de către Ministerul Educației (Anexa 1 din OMEC nr. 4151/2020). Lista diplomelor de studii liceale recunoscute de Ministerul Educației poate fi consultată accesând fișierul atașat: Lista diplomelor de liceu recunoscute de ME.pdf
- diploma de bacalaureat va fi supralegalizată, după caz sau va fi însoţită de Adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă;
-
- supralegalizarea se aplică de către Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă și Ambasada/Oficiul Consular al României în ţara respectivă sau de către Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă și Ambasada/Oficiul Consular al acesteia în România și Ministerul Afacerilor Externe din România;
- pentru țările unde nu există misiuni diplomatice ale României sau care nu au misiuni diplomatice în România, actele de studii vor avea viza Ministerului Educației și ale Ministerului Afacerilor Externe din ţara emitentă.
Absolvenții învățământului liceal din sisteme internaționale acreditate și recunoscute de Ministerul Educației au dreptul de a participa la procesul de admitere în învățământul superior românesc, inclusiv din anul absolvirii studiilor liceale, prin procedura de acceptare condiționată, candidatul admis urmând a aduce, în maximum 6 luni de la admitere, diploma echivalentă de bacalaureat internațional. Nerespectarea termenului conduce la exmatricularea studentului din universitate și la pierderea taxelor achitate până în acel moment.
Echivalarea studiilor liceale pentru cetățenii non-UE este efectuată de către Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Educației din România.
Nerecunoașterea studiilor liceale de către DGRIAE conduce la pierderea calității de student precum și a tuturor taxelor plătite până în acel moment.
Confirmarea locurilor candidaților acceptați se va putea realiza cu condiția înmatriculării și anume, prin semnarea contractului de studii, fizic sau online, precum și a achitării tranșei I din taxa de școlarizare aferentă anului universitar 2024-2025. Suma achitată pentru confirmarea locului nu este rambursabilă.
Condiții de înscriere:
Dovada cunoașterii limbii române (certificatul de absolvire a anului pregătitor sau certificat de competență lingvistică, nivel minim B1).
Criterii de admitere:
- media finală de admitere se calculează din 100% media de la examenul de bacalaureat.
- pentru candidații cu acte de studii emise în țări în care nu se acordă medie la examenul de bacalaureat/echivalent, în locul mediei de bacalaureat se va lua în calcul media generală a anilor de liceu.
- în cazul diplomelor de bacalaureat emise în Maroc se iau în considerare media și notele obținute la examenul național.
În cazul în care 2 candidați prezintă aceeaşi notă la examenul de bacalaureat, departajarea se va face pe baza disciplinelor biologie şi/sau chimie din planul de învățământ al studiilor liceale.
Pentru programele de studii Medicină, Medicină dentară, Asistență medicală generală, Moaşe şi Tehnică dentară:
- se va lua în considerare media aritmetică a notelor la disciplina biologie sau chimie;
- în cazul în care în planul de învățământ există atât disciplina biologie cât şi chimie se va considera initial media aritmetică a notelor de la disciplina biologie, ulterior media aritmetică a notelor de la disciplina chimie.
Pentru programul de studii Farmacie:
- se va lua în considerare media aritmetică a notelor la disciplina chimie sau biologie;
- în cazul în care în planul de învățământ există atât disciplina chimie cât şi biologie se va considera initial media aritmetică a notelor de la disciplina chimie, ulterior media aritmetică a notelor de la disciplina biologie.
Echivalarea notelor se va face conform grilei de echivalare emisă de Ministerul Educației și poate fi consultată accesând fișierul atașat: Sistemele de notare de nivel preuniversitar din strainatate
Dosarele considerate eligibile după criteriile de selecţie, sunt trimise pentru evaluare către Ministerul Educaţiei (ME) - Direcţia generală relaţii internaţionale şi afaceri europene (DGRIAE). În urma evaluării dosarului, ME emite scrisorile de acceptare la studii și le transmite instituţiilor de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice, atât în format fizic, cât şi electronic.
Candidații care optează pentru înscrierea la centrul special amenajat vor depune un dosar plic care va conține următoarele documente:
- cererea tip de înscriere, angajamentul candidatului, precum și declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal (se completează la depunerea dosarului);
- diploma de bacalaureat sau echivalentă, copie conform cu originalul și traducere autorizată a documentului original, autentificată de către autoritățile de resort din țara emitentă; diplomele emise în statele care nu sunt părţi ale Convenţiei privind Apostila de la Haga, vor fi autentificate de către:
-
- Ministerului Educaţiei şi a Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă, Ambasada/Consulatul României din țara emitentă și Ministerul Afacerilor Externe din România, sau de către:
- Ministerului Educaţiei din ţara emitentă, Ambasada/Consulatul ţării emitente în România și Ministerul Afacerilor Externe din România;
scutirea de supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unui tratat internațional la care România este parte sau pe bază de reciprocitate. Lista statelor pentru care se solicită apostilarea sau supralegalizarea poate fi consultată la următoarea adresă: https://cnred.edu.ro/ro/lista-statelor-pentru-care-se-solicita-apostilarea-sau-supralegalizarea
- foaia matricolă - copie conform cu originalul și traducere autorizată a documentului original;
- certificatul de competență lingvistică (limba romană) nivel minim B1 sau certificat de competență lingvistică, obținut de la Centrul de Limbi Moderne din cadrul UDJG, nu mai vechi de 2 ani - copie conformă cu originalul;
- cererea pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii (Anexa 2 din OMEC nr. 4151/2020) – copie;
- pașaportul - copie;
- certificatul de naștere - copie și traducere autorizată;
- copie după acte care fac dovada domiciliului stabil în străinătate;
- chitanța sau dovada de plată a taxei de evaluare a dosarului - 250 euro (nerambursabilă);
- documentul care să descrie sistemul de notare aplicat în instituțiile de învățământ urmate (echivalentul în note a calificativelor cuprinse între Nereușit și Excelent).
- 4 (patru) fotografii tip pașaport;
- adeverința medicală într-o limbă de circulație internațională din care să rezulte că posesorul adeverinței nu suferă de boli contagioase/cronice, istoric personal legat de boli cronice.
- în cazul documentelor de studii emise de unități de învățământ care funcționează pe sistemul britanic, nu se acceptă rezultatele predictive. Universitatea acceptă doar documentele de studii care conțin notele finale obținute la examenul de bacalaureat/echivalent. Diploma GCE (General Certificate of Education) este obligatorie + General Certificate of Secondary Education;
- în cazul documentelor de studii emise în Iran, diploma Pre-University este obligatorie pentru promoțiile de absolvenți anterioare 2020;
- în cazul documentelor de studii emise în Israel, adeverința de absolvire nu este acceptată; este obligatorie transmiterea diplomei de bacalaureat/echivalentă finală-Bagrut;
- candidații care în foaia matricolă au materii cu altă denumire decât biologie/chimie dar corespund biologiei/chimiei, sunt obligați să transmită o adeverință emisă de liceu, prin care se certifică faptul că materia/materiile respective sunt echivalentul biologiei/chimiei;
- Declarație privind echivalarea sistemului de notare dacă candidatul nu poate furniza documente care să ateste sistemul de notare utilizat în instituția absolvită, în care să fie de acord cu echivalarea sistemului de notare conform C.N.R.E.D. (https://cnred.edu.ro/wp-content/uploads/2024/06/Ghid-sisteme-de-notare-2024.pdf).
Toate copiile necesare pentru dosarul de înscriere la admitere se certifică drept „conform cu originalul” de către persoana din cadrul comisiei de admitere cu atribuții în acest sens.
Candidații care optează pentru înscrierea online, pot încărca următoarele documente scanate sau fotografii în format *.jpg pe platforma www.admitere.ugal.ro, conform instrucțiunilor prevăzute în ghidul de înscriere online disponibil pe pagina web:
- diploma de bacalaureat sau echivalentă și traducerea autorizată a documentului original, autentificată de către autoritățile de resort din țara emitentă; diplomele emise în statele care nu sunt părţi ale Convenţiei privind Apostila de la Haga, vor fi autentificate de către:
-
- Ministerului Educaţiei şi a Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă, Ambasada/Consulatul României din țara emitentă și Ministerul Afacerilor Externe din România, sau de către:
- Ministerului Educaţiei din ţara emitentă, Ambasada/Consulatul ţării emitente în România și Ministerul Afacerilor Externe din România;
scutirea de supralegalizare este permisa în temeiul legii, al unui tratat internațional la care România este parte sau pe bază de reciprocitate. Lista statelor pentru care se solicită apostilarea sau supralegalizarea poate fi consultată la următoarea adresă: https://cnred.edu.ro/ro/lista-statelor-pentru-care-se-solicita-apostilarea-sau-supralegalizarea
- foaia matricolă și traducere autorizată a documentului original;
- certificatul de competență lingvistică (limba romană) internațional nivel minim B1 sau certificat de competență lingvistică, obținut de la Centrul de Limbi Moderne din cadrul UDJG, nu mai vechi de 2 ani;
- cererea pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii (Anexa 2 din OMEC nr. 4151/2020);
- certificatul de naștere - traducere autorizată;
- pașaportul;
- acte care fac dovada domiciliului stabil în străinătate;
- chitanța sau dovada de plată a taxei de evaluare a dosarului - 250 euro (nerambursabilă);
- documentul care să descrie sistemul de notare aplicat în instituțiile de învățământ urmate(echivalentul în note a calificativelor cuprinse între Nereușit și Excelent);
- fotografie tip pașaport;
- adeverința medicală într-o limbă de circulație internațională din care să rezulte că posesorul adeverinței nu suferă de boli contagioase/cronice, istoric personal legat de boli cronice;
- în cazul documentelor de studii emise de unități de învățământ care funcționează pe sistemul britanic, nu se acceptă rezultatele predictive. Universitatea acceptă doar documentele de studii care conțin notele finale obținute la examenul de bacalaureat/echivalent. Diploma GCE (General Certificate of Education) este obligatorie + General Certificate of Secondary Education;
- în cazul documentelor de studii emise în Iran, diploma Pre-University este obligatorie pentru promoțiile de absolvenți anterioare 2020;
- în cazul documentelor de studii emise în Israel, adeverința de absolvire nu este acceptată; este obligatorie transmiterea diplomei de bacalaureat/echivalentă finală-Bagrut;
- candidații care în foaia matricolă au materii cu altă denumire decât biologie/chimie dar corespund biologiei/chimiei, sunt obligați să transmită o adeverință emisă de liceu, prin care se certifică faptul că materia/materiile respective sunt echivalentul biologiei/chimiei;
- Declarație privind echivalarea sistemului de notare dacă candidatul nu poate furniza documente care să ateste sistemul de notare utilizat în instituția absolvită, în care să fie de acord cu echivalarea sistemului de notare conform C.N.R.E.D. (https://cnred.edu.ro/wp-content/uploads/2024/06/Ghid-sisteme-de-notare-2024.pdf);
- declarația pe propria răspundere privind autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale/scanate și cele originale.
Procesul de admitere se finalizează numai după primirea scrisorii de acceptare la studii.