Condiţiile speciale de înscriere și de admitere pentru candidaţii aparţinând minorităților naționale (romi)
1. Candidații aparținând minorităților naționale (romi) participăa la concursul de admitere în aceleași condiții cu restul candidaților, pe locurile bugetate alocate special pentru ei, precum și pe locurile bugetate și cu taxă.
2. Înscrierea se va face conform Metodologiei de admitere din 2024, pe facultăți, în aceleași spații destinate înscrierilor pentru restul candidaților sau online, pe pagina web www.admitere.ugal.ro.
3. La înscriere, aceștia vor prezenta, pe lângă actele prevăzute la cap. 3, art. 3.4 sau 3.5 din Metodologia de admitere 2024, și o recomandare scrisă, emisă de una dintre organizațiile legal constituite ale romilor, indiferent de domeniul acesteia de activitate, din care să reiasă că respectivul candidat face parte din etnia romă și nu faptul că este membru al organizației în cauză. Această recomandare va fi vizată de Formațiunea Reprezentativă a Minorității Rome din România, reprezentată în Consiliul Minorităților Naționale. Nu se vor accepta declarații pe proprie răspundere privind apartenența la etnia romilor, înregistrate la notariat, sau adeverințe eliberate de alte instituții/structuri etc.
4. Candidații romi vor fi admiși în ordinea mediilor și în limita locurilor repartizate, cu condiția ca media de concurs să fie mai mare sau egală cu 5 (cinci), la studii universitare de licență, și mai mare sau egală cu 6 (șase), la studii universitare de masterat.
5. Dacă în sesiunea din iulie, numărul candidaților admiși este mai mic decât numărul locurilor bugetate repartizate pentru această categorie, locurile rămase libere se vor scoate la concurs în sesiunea din luna septembrie numai dacă această sesiune se va organiza pentru facultatea la care au rămas locuri neocupate de candidații romi.
6. Admiterea candidaților proveniți din învățământul în limbile minorităților naționale, cu diplomă de bacalaureat, la solicitarea acestora, se poate susține în limba maternă, la orice instituție de învățământ superior din România, cu excepția instituțiilor de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, la care examenul de admitere se susține în limba de predare a programului de studii.
Candidații aparținând minorităților naționale care au dobândit competenţe de limba română în contexte nonformale sau informale pot obţine certificarea acestor competenţe printr-o evaluare (nivel minim B1). Evaluarea se poate organiza în cadrul Universității înainte de începerea anului universitar. Sunt exceptate de la obligația de a prezenta rezultatul evaluării competențelor de limba română, la înscrierea la programe de studii cu predare în limba română, persoanele care prezintă acte de studii aferente unor programe de studii cu predare în limba română (diplome și certificate) sau acte de studii, situații școlare atestând cel puțin patru ani de studii consecutivi urmați în limba română, într-o unitate/instituție de învățământ din sistemul național din România sau din străinătate, precum și certificate sau atestate de competență lingvistică nivel minim B1, eliberate de Institutul Limbii Române.
7. Instituțiile de învățământ superior de stat acordă locuri bugetate alocate special pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat aparținând minorităților naționale, în cadrul cifrei de școlarizare aprobate, la studii universitare de licență, pentru programele de studii care nu există în învățământul superior de stat în limba minorității respective.